Hur är det att vara högkänslig!

Vad är högkänslighet? 
Högkänslighet är ett temperamentsdrag som finns i generna hos cirka 20 % av alla människor (jämt fördelat mellan pojkar och flickor) och de flesta djurarter. Högkänsligheten är en del av din identitet, ditt sätt att fungera. Den är en strategi inom evolutionen som går ut på att först överväga och sedan agera (pause & check). Den motsatta strategin, som är vanligare, går ut på att agera snabbt för att hinna först … och att sedan tänka efter. När du som högkänslig står inför en ny situation stannar du upp en stund för att på ett djupare sätt bearbeta sinnesintryck från omgivningen. Din hjärna är programmerad att notera subtila ting, småsaker, sådant som andra inte märker. Du anar faror och inser konsekvenserna av ett handlande innan andra gör det (vilket kan göra dig mycket försiktig). Dessutom är du extra mottaglig, både för din fysiska och din emotionella miljö. När du bearbetar yttre stimuli och reagerar på dem (genom kroppssignaler och kanske intensiva känslor) blir du lätt överstimulerad (det kan bero på för många stimuli) och kanske överbelastad (för många tankar att hantera). Det är då som du behöver få en lugn stund för dig själv, gärna i ett tyst mörkt rum. 


Högkänsliga har ett rikt inre liv, de analyserar och KÄNNER mycket. Därför är de också mottagligare för kreativa yttringar: de blir lätt berörda av musik, konst och natur. HSP-personer kompromissar inte med det som ger dem njutning, de går gärna upp tidigt för att hinna uppleva morgonsolen. Och inte sällan inspirerar de andra med sin passion.

Det här är  jag !

Jag har alltid fått höra att jag är överkänslig ända sen jag var liten flicka .Det var innan jag visste att jag var högkänslig.  Plus dyslexi och dyskali . Har en kreativ ådra att skapa med mina händer och fotagrafera tycker om när det färger  Men jag tar en dag i sänder  och  må bra  .Första gången idag har meditera och det får bli min mindfulness.
/Eva

Texten  har jag lånat ville förklara  hur min vardag ser ut .

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s